ULUSLARARASI SINAVLAR
IELTS
IELTS, British Council (BC), University of Cambridge English For Speakers of Other Languages (ESOL) ve International Development Programme of Australian Universities (IDP) tarafından ortaklaşa geliştirilen bir dil sınavıdır. Özellikle İngiltere, Avustralya, Kanada, İrlanda, Yeni Zelanda ve Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Öğretim Kurumlarına giriş için ve Türkiye´de bazı üniversitelerin İngilizce hazırlık sınıfından muafiyet için bu sınav skoru kabul edilir. Bununla birlikte profesyonel organizasyonlar ve şirketler bu test sonuçlarını İngilizce bilgisinin bir göstergesi olarak kabul etmekte performans değerlendirme raporlarında, işe alımlarda ya da terfilerde bu sonuca göre değerlendirmeler yapmaktadırlar.
İngilizce yeterlilik göstergesi olarak en çok kabul gören testlerden biridir. IELTS, İngilizce’nin geçerli olduğu ortamlarda eğitim almak veya çalışmak isteyen adayların İngilizce dil seviyesini ölçmek için hazırlanmış bir sınavdır. 100’ün üzerinde ülkede 6000’in üzerinde eğitim kurumu, IELTS, adayların dil bilgisi, okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini ölçer. Sınav 4 temel bölümden (okuma, yazma, dinleme ve konuşma) oluşur. Akademik ve Genel IELTS sınavları vardır, ancak yüksek öğrenim için geçerli olan Akademik IELTS sınavıdır.
Kağıt üzerinde (Paper based) yapılan IELTS sınavı dinleme, okuma, yazma ve konuşma olmak üzere 4 bölümden oluşur. Test Akademik ve Genel İngilizce olarak iki farklı şekilde uygulanır. General Training, göçmenlik başvurularında kullanılmakta Akademik ise eğitim alanında yapılan başvurularda tercih edilmektedir. Dinleme ve konuşma modülleri her iki sınav şekli için aynı uygulanırken okuma ve yazma modülleri farklı formatlarda uygulanır. Adaylar 1`den 9`a kadar olan bir puanlama sistemiyle değerlendirilirler. Geçerliliği 2 yıl olan bu sınavda istenilen puan başvurulan yere göre farklılık göstermektedir.
TOEFL
130 ülkede 8.500’ün üzerinde eğitim kurumu, devlet kurumu, profesyonel organizasyon ve şirket bu test sonuçlarını İngilizce bilgisinin bir göstergesi olarak kabul etmekte ve buna göre değerlendirmeler yapmaktadır. Birçok üniversite ve eğitim kurumu muafiyet sınavları yerine geçme veya kalma kavramı bulunmayan bu sınavı kabul etmekte, birçok şirket ve kurum işe alımlarında ya da terfilerde kendi belirlediklere denk gelen TOEFL skorunu baz almaktadır. Amerika ve Kanada başta olmak üzere İngiltere, Yeni Zelanda ve Avustralya’da bulunan hemen her üniversite lisans ve burs başvuruları için geçerli TOEFL puanını şart koşmaktadır.
Dünya çapında 27 milyondan fazla kişi İngilizce dil bilgisini ve yeterliliğini belgelemek amacı ile TOEFL sınavına katılmıştır.
TOEFL sınavı adayların İngilizce okuma, yazma, dinleme, konuşma becerilerini ölçer ve internet üzerinden yapılır. TOEFL sınavları Amerika merkezli ETS (Educational Testing Service) tarafından oluşturulmuştur ve bu kurum tarafından yetkilendirilmiş test merkezleri tarafından yapılmaktadır.
SAT
SAT, Türkiye’deki üniversitelerde öğrenim görmek isteyen yabancı uyruklu öğrenciler ile Amerikan üniversitelerinde lisans eğitimi almak isteyen öğrencilerin girdiği ve sonuçlarını bu üniversitelere başvururken kullandıkları sınavdır. College Board tarafından düzenlenen SAT testi iki bölümden oluşur ve 200 ile 800 puan aralığı olan bir puanlama sistemine sahiptir. Her biri 1 saat 15 dakika olan cebir, aritmetik ve geometri bilgilerinin test edildiği Math (Sayısal) bölümü ile okuma-anlama, gramer ve analitik değerlendirme bilgi ve becerilerini ölçmeyi amaçlayan Verbal (Sözel) bölümlerinden oluşmaktadır.
Sınav ve kayıt işlemleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için SAT resmi sitesine https://www.sat.org/adresinden ulaşabilirsiniz.
GMAT
Açılımı Graduate Management Admission Test olan GMAT, İngilizce’yi kullanabilme becerinizi, sözel, sayısal ve analitik problem çözme yeteneğinizi ölçen bir sınavdır.
GMAT sözel, sayısal ve kompozisyon olmak üzere üç bölümden oluşmakta ve katılımcılar kağıt kalem kullanmadan, bilgisayar ortamında sınava girmektedirler. Sınav soruları zorluk seviyelerine göre otomatik olarak gelmekte ve birer birer ekranda görülmektedir. Katılımcılar soruyu cevaplandığı zaman geri dönüp soruyu düzeltme şansı bulunmamaktadır.
GMAT, yurt dışında özellikle sayısal bölümlerde yüksek lisans ve doktora yapmak isteyenlerin girmeleri gereken bir sınavdır. GMAT Educational Testing Service (ETS) tarafından uygulanan bir sınavdır.
GMAT Amerikalı öğrencilerden de istendiği için İngilizce içeriği TOEFL’dan daha ağırdır. GMAT sınavında alınabilecek en düşük puan 200, en yüksek puan 800’dür. Üniversiteler genel olarak 600 puan ve üzeri puan istemektedir.
Detaylı Bilgi İçin,
Hemen Doldur!
BLOG
Usta Kalemlerden Yazılar
Blog bulunamadı