Londra’da 4 Haftalık Eğitim! Sadece 999 Pound’dan Başlayan Fiyatlarla 🎉🚀🎉

English Time
30th anniversary

YDS Hakkında

slug-header-image

YDS Hakkında

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS), yabancı dil bilgisi seviyesini ölçmek için ÖSYM tarafından yapılan merkezi bir sınavdır. YDS sınavında başta İngilizce olmak üzere, Arapça, Almanca, Çince, İtalyanca, İspanyolca, Japonca, Rusça, Fransızca, Macarca gibi birçok farklı dilde yapılır.  YDS’de alınan puanlar; yüksek lisans ve doçentliğe geçişlerde, Türkiye’de denklik belgesi alırken, KPSS A grubunda dil puanı hesaplamalarında ve çeşitli memuriyet dallarının yükselme sınavlarında kullanılır. Yılda iki defa gerçekleştirilen YDS hakkında bilinmesi gerekenler…

YDS’ye Kimler Başvurabilir?

KPDS ve ÜDS olarak iki ayrı şekilde yapılan yabancı dil seviye sınavları, 2013 yılında YDS çatısı altında toplandı. Bu sayede dil seviye belirleme sınavının ardından, sınava giren adaylar 100 üzerinden puanlandırılarak seviyelendiriliyor. Peki, YDS sınavına kimler katılabilir, kimler için YDS gereklidir?

Tıpta uzmanlık ve diş hekimliği sınavlarına girecek adaylar 

KPSS A grubu öğretmenlikte dil puanı gereken adaylar

Yüksek lisans ve doçentlik sınavlarına hazırlanan adaylar

Yurt dışında yükseköğretim görmüş, Türkiye’de denklik belgesi almak isteyen adaylar

Dil tazminatı almak isteyen kamu personelleri YDS’ye başvuruda bulunabilir.

Yapılan sınavın ardından; 100-90 puan arası A seviye, 89-80 puan arası B seviye, 79-70 puan arası C seviye, 69-60 puan arası D seviye, 59-50 puan arası E seviye olarak belirlenir. 

YDS Geçerlilik Süresi 

Yapılan yabancı dil seviye belirleme sınavının ardından, alınan puanların geçerlilik süresi genel olarak 5 yıldır. Ancak kurumlara sınav puanlarının geçerlilik süresi belirleme yetkisi verildiğinden bu süre kurumlara göre değişkenlik gösterebilir. YDS hakkında doçentlik ve yüksek lisans başvurularında puanlarının herhangi bir geçerlilik süresi yoktur. 

YDS Başvuru Nasıl Yapılır?

Yabancı dil puanı için yılda iki defa ilkbahar dönemi ve sonbahar dönemi olarak yapılan sınav, son iki yıldır yapılan kış dönemi sınavıyla birlikte 3’e çıkarıldı. YDS hakkında tüm başvurular, sınav yerleri ve sınav sonucu öğrenme işlemleri ÖSYM’nin kendi sitesinden online olarak yapılmaktadır. Sınava giriş ücreti Mayıs 2020 için 130 TL olarak belirlenmiştir. Sınav giriş ücreti, yıl içinde yapılan döneme göre değişebilir. Normal başvuru süresini kaçıran adaylar için sınav geç başvuru ücreti 180 TL’dir. Sınav ücreti ödemeleri; bankadan, mobil bankacılık kanalıyla ya da ÖSYM’nin kendi sitesinden ‘ödemeler’ alanından kredi kartı/banka kartı yoluyla da gerçekleştirilebilir. 

Sınav Hakkında Genel Bilgiler

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Sınavı’nda (YDS), adaylara toplam 80 soru sorulur. Sınav süresi ise 150 dakika olarak belirlenmiştir. YDS sınavında yanlış cevaplar doğru cevapları silmez. YDS sınav sonuçlarının tüm Türkiye genelinde kamu kurum ve kuruluşlarında, özel sektörde ve üniversitelerde geçerliliği vardır. Sınava her sene girilebilir ancak, her aday bir dönemde yalnızca tek dilden sınava girebilir. Sınavda adayların; dilbilgisi, kelime bilgisi ve okuduğunu anlama becerileri test edilir.   

Detaylı Bilgi İçin

Hemen Doldur!

BLOG

Usta Kalemlerden Yazılar

Blog bulunamadı

ara
yaz

Türkiye'nin en büyük ve öğrencisine en çok değer veren kurumu